Το τυρί μελίχλωρο ή μελίπαστο είναι το προϊόν-σύμβολο της Λήμνου. Είναι το τυρί που συνδέεται ολοκληρωτικά με την παράδοση του νησιού, αφού από τον τρόπο που παράγεται μέχρι τη διατροφική του αξία, το χρώμα του, το άρωμά του και βέβαια τη γεύση του όλα συνδέονται με όσα είναι η Λήμνος για τους ανθρώπους της.
Πολλοί ορισμοί έχουν δοθεί για να εξηγηθεί η ονομασία του, με το συνθετικό μελί να δηλώνει το χρώμα του ή ίσως το γεγονός ότι είναι ελαφρώς αλατισμένο και το δεύτερο συνθετικό να δηλώνει ότι διατηρείται ή ότι είναι χλωρό, δηλαδή ακόμη τρυφερό. Παρασκευάζεται όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ωρίμανσή του, από τα τέλη Μαΐου έως το τέλος του καλοκαιρού ή το τέλος της εποχής του αρμέγματος, που χρονικά συμπίπτει με το τέλος του καλοκαιριού.
Η παραγωγή του είναι παρόμοια με το καλαθάκι, αλλά αφότου αλατιστεί και αφεθεί στο τυροβόλι να στραγγίξει, το βάζουν σε ξύλινο καφάσι και το αφήνουν να στεγνώσει για 5-7 μέρες σε μέρος σκιερό και καλά αεριζόμενο. Στο παρελθόν, διατηρούνταν σε μεγάλα καλάθια με πλεκτά καπάκια, τα λεγόμενα τυροκόφνα, ενώ συνήθιζαν να το ξεπλένουν στη θάλασσα, πρακτική που του προσέδιδε πολύ ιδιαίτερη γεύση.
Σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα για τα οποία η Λήμνος είναι διάσημη, αφού έχει ενταχθεί κιόλας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Είναι το καλύτερο δώρο από το νησί για να δείξει κανείς την εκτίμησή του. Συνδυάζεται με όλες τις αγαπημένες συνταγές, ενώ συνοδεύεται ιδανικά από ένα επίσης ντόπιο κρασί.