1. Αρχική
  2. Τι είναι η Terra Vita
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η TERRA VITA

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η TERRA VITA

Η πιστοποίηση «Terra Vita – Αγροτική Παράδοση και Βιοποικιλότητα» αφορά τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα με παραδοσιακές μεθόδους αγροτικής διαχείρισης, οι οποίες ωφελούν τη βιοποικιλότητα και το τοπίο, προάγοντας παράλληλα την τοπική ταυτότητα των περιοχών. Η πιστοποίηση Terra Vita δημιουργήθηκε από το MedINA  (Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο)με την υποστήριξη του φορέα πιστοποίησης TUV Austria Hellas και μιας διεπιστημονικής ομάδας συνεργατών.

Σεβασμός στην Αγροτική Παράδοση & Βιοποικιλότητα

Αυτή τη στιγμή η πιστοποίηση Terra Vita εφαρμόζεται στη Λήμνο και στα Κύθηρα. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότεροι από 40 παραγωγοί, από τους οποίους οι 14 έχουν πάρει την πιστοποίηση και οι άλλοι είναι σε στάδιο αξιολόγησης. Στα άμεσα σχέδια του MedINA είναι να επεκτείνει την πιστοποίηση Terra Vita και σε άλλες περιοχές, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο από πυρήνες βιώσιμης αγροτικής παράδοσης και βιοποικιλότητας σε όλη την Ελλάδα.

Πρόβατα σε λιβάδι δίπλα στο νερό

Πιστοποίηση Terra Vita μπορούν να πάρουν όλα τα προϊόντα που κατά τη διαδικασία παραγωγής τους ακολουθούνται συγκεκριμένα πρότυπα.

Καλαθάκι Λήμνου ή σαλαμούρα

*Η πιστοποίηση Terra Vita δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Εφαρμογή και αξιολόγηση μέτρων αγροτικής διαχείρισης για την προστασία και τη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας της Λήμνου» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Terra Lemnia.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Lemnia, το MedINA συνεργάζεται με Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα», το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο του Göttingen (Γερμανία), την εταιρεία συμβούλων «Αλέξης Κωτούλας και Συνεργάτες», τον φορέα πιστοποίησης TUV Austria Hellas, τη δεξαμενή σκέψης «The Green Tank», την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, το γαλλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Tour du Valat και το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ).

Menu